Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

"ΓΛΥΚΕΣ" αναμνήσεις

Ακόμα ακούω τη φωνή της μαμάς μου "μην τρώς παιδί μου καραμέλες και γλυφιτζούρια θα χαλάσουν τα δόντια σου"!!! Ποιός απο μας όμως μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτές τους γλυκούς πειρασμούς...Οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων συμπεριλαμβάνουν γλυφιτζούρια σφυρίχτες που αγόραζα κλεφτά απο το κυλικείο του σχολείου, γλυφιτζούρια μπαλίτσες με την τσίχλα στη μέση που τρώγαμε με μανία για να φτάσουμε στη τσίχλα λες και αυτή η τσίχλα είχε άλλη νοστιμάδα και φυσικά γλυφιτζούρια κοκοράκια που σε κάθε πανηγύρι παρακαλούσαμε να μας αγοράσουν.
Χτές για κάποιο περίεργο λόγο θυμήθηκα αυτές τις γεύσεις και είπα να αποπειραθώ να φτιάξω τα δικά μου γλυφιτζουράκια για πρώτη φορά. Έκανα μια έρευνα για συνταγές, αγόρασα τα υλικά και το μεσημεράκι που ο μικρούλης μου αποκοιμήθηκε ξεκίνησα το καινούριο αυτό εγχείρημα μου...
Το αποτέλεσμα ήταν μια κουζίνα γεμάτη καραμέλες, μια κατσαρόλα που πίστεψα πως είχα καταστρέψει και μερικά πανέμορφα γλυφιτζουράκια που μόλις τα δοκίμασα ένοιωσα απίστευτη συγκίνηση γιατί για λίγα δευτερόλεπτα ήμουν και πάλι παιδί.
Ας σας δείξω όμως βήμα βήμα πώς τα έφτιαξα:
ΥΛΙΚΑ

  • 2 κούπες ζάχαρη λευκή
  • 2/3 της κούπας νερό
  • 1 κουταλία της σούπας γλυκόζη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
  • μερικά κουπ κατ
  • αλουμινόχαρτο
  • λαδόκολλα
  • ξυλάκια
  • ελάχιστο λάδι
προαιρετικά: χρώματα ζαχαροπλαστικής και αρώματα ζαχαροπλαστικής





1) Στρώνουμε σε ένα ταψάκι αλουμινόχαρτο













2) Τοποθετούμε τα κουπ κατ και με ένα πινελάκι αλοίβουμε με ελάχιστο λάδι τόσο τα φορμάκια όσο και το πάτο του ταψιού












3) Σε μια αντικολλητική κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη , τη γλυκόζη και το κρεμόριο και έχοντας το μάτι στην μέγιστη ισχύ του ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.












4) Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής καθώς και λίγες σταγόνες άρωμα. Εγώ επέλεξα κόκκινο χρώμα και άρωμα πορτοκαλιού.















5) Απο δώ και στο εξής δεν ξανα-ανακατεύουμε!











6) Η καραμέλα πρέπει να βράσει για περίπου 12 λεπτά. Επειδή κάθε κουζίνα έχει άλλη απόδοση μετά το δεκάλεπτο με ένα στεγνό κουταλάκι παίρνετε λίγο απο το μείγμα και το ρίχνετε σε ένα ποτήρι νερό. Αν η καραμέλα γίνει μια συμπαγής μπαλίτσα μέσα στο νερό η καραμέλα σας είναι έτοιμη.









7) Γεμίζουμε τα κουπ κατ. Μην σας νοιάξει αν θα τρέξει και έξω απο τις φόρμες...













8) Για 20 λεπτά βάζουμε το ταψάκι στην συντήρηση του ψυγείου













9) Ξεφορμάρουμε την παγωμένη πλέον καραμέλα σπάζοντας με προσοχή τα κομματάκια που έχουν τρέξει έξω απο τις φόρμες










10) Τα σπασμένα κομματάκια τα ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και βουτάμε τα ξυλάκια στην λιωμένη καραμέλα και τα κολλάμε στα γλυφιτζουράκια μας










11) Για να τυλίξουμε τα γλυφιτζουράκια χρησιμοποιούμε ζελοφάν και κορδελίτσες














12) Ο λόγος που τα τυλίγουμε δεν είναι μόνο αισθητικός αλλά και για να τα θωρακίσουμε απο την υγρασία!




















13) Τα γλυφιτζουράκια μας είναι έτοιμα!!! Τα φυλάμε σε δροσερό ξηρό μέρος ή ακόμα και μέσα στο ψυγείο.











Προσοχή: Για να καθαρισουμε τα σκεύη που έχουν καραμέλα τα βάζουμε στην κατσαρολίτσα που φτιάξαμε την καραμέλα προσθέτουμε αφθονο νερό και βράζουμε.

Η γεύση τους είναι ολόιδια με τα γλυφιτζούρια-κοκοράκια και μπορούμε να τα προσφέρουμε τόσο σε παιδικά πάρτυ όσο και σε βαφτίσεις. Ακόμα όμως και αν κάποιος δεν έχει ακόμα παιδάκια αξίζει να τα φτίαξει για δύο λόγους: πρώτον γιατί θα μοσχομυρίσει το σπίτι του απο την καραμέλα και δεύτερον γιατί θα κατακλυστεί απο παιδικές γεύσεις, παιδικά αρώματα, παιδικές αναμνήσεις...
Ευχαριστώ τον γίο μου που μου δάνεισε το κουβαδάκι του για τη φωτογράφιση!!!

3 σχόλια:

  1. Μα! Πόσο καταπληκτικό είναι αυτο το θέμα!!! Σε κάποια φάση θα δοκιμάσω να το κάνω! Ειναι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ τέλεια!Άν και δεν έχω παιδί,σίγουρα θα φτιάξω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιαστε: