Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ κεφάλαιο δεύτερο


Το σπίτι μύριζε «παρελθόν». Ναι, αν το παρελθόν είχε μυρωδιά, κάπως έτσι θα μύριζε. Μια μεσήλικη γυναίκα της είχε ανοίξει, με μια έκφραση τόσο ουδέτερη, που δεν μπορούσε η Έρη να καταλάβει αν χαιρόταν που είχε έρθει ή όχι.
«Βγάλε τα παπούτσια σου που στάζουν. Μόλις καθάρισα τα πατώματα», την είχε παρακαλέσει στην είσοδο και εκείνη είχε υπακούσει. Το ξύλινο παρκέ άλλωστε δεν συγχωρούσε εύκολα ατασθαλίες.  Μαζί με τα μποτάκια της είχε βγάλει και τις χοντρές κάλτσες της , αλλά και το βρεγμένο μπουφάν της, ενώ η κυρία Άννα της έδινε μια μοσχομυριστή πετσέτα για να σκουπίσει τα μακριά μαλλιά της.

«Εγώ είμαι η Άννα και έρχομαι στο σπίτι κάθε τρεις μέρες τα τελευταία δύο χρόνια. Εγώ έχω αναλάβει ό,τι άφορα την καθαριότητα. Αυτά δεν θα σε απασχολήσουν καθόλου, εκτός φυσικά από ότι αφορά το μαγείρεμα. Εγώ καθαρίζω, βάζω πλυντήρια και σίδερα και έχω αναλάβει και τον κήπο, όσο βασικά μου επιτρέπει η κυρία Ερασμία. Κανόνας νούμερο ένα: δεν ασχολείσαι καθόλου με τα φυτά της, εκτός και αν εκείνη σου το ζητήσει. Αν κάνεις το λάθος και ποτίσεις κάτι ενώ δεν πρέπει, εκνευρίζεται και όταν εκνευρίζεται, την πληρώνει ο κύριος Μενέλαος. Και αν σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή πως εσύ θα τη βγάλεις καθαρή, τότε ξέχασε το. Εδώ μέσα οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, θα το καταλάβεις με τον χρόνο. Όλα σαν ντόμινο δουλεύουν, πίστεψε με», είπε δείχνοντας με το γεροδεμένο της χέρι από το παράθυρο έναν μικρό κήπο στο πλάι του σπιτιού που η Έρη δεν είχε προσέξει με τη βροχή.

«Κανόνας νούμερο δύο: δεν έρχεσαι ότι ώρα γουστάρεις και δεν φεύγεις ότι ώρα γουστάρεις. Το ωράριο σου είναι σταθερό και αδιαπραγμάτευτο. Γι αυτό και η αμοιβή σου θα είναι τόσο καλή. Το πρόγραμμα εδώ μέσα έχει τεράστια σημασία. Έρχεσαι καθημερινά, έξι μέρες την εβδομάδα, δώδεκα με οχτώ. Μέσα σε αυτές τις ώρες κάνεις και τα ψώνια για τις ανάγκες του σπιτιού, αλλά και των φαρμάκων. Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είναι τα χάπια που πίνει ο καθένας τους, αλλά και οι ώρες που πρέπει να τα πίνουν. Η προκάτοχος σου έχει αφήσει εκτενέστατες οδηγίες σχετικές με αυτό, καθώς και το ιατρικό ιστορικό και των δύο», συνέχισε η Άννα να αγορεύει ενώ προχωρούσε προς την κουζίνα δείχνοντας αυτή τη φορά το τραπέζι που ένας φάκελος με λάστιχο βρισκόταν πάνω, ενώ παραδίπλα ήταν παρατεταγμένα κουτιά με χάπια που έγραφαν με στυλό διάφορα νούμερα.
«Κανόνας νούμερο τρία: η διατροφή τους επίσης πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο εξαιτίας των παθήσεων τους. Για καλή σου τύχη θα φτιάχνεις ένα φαγητό και για τους δύο. Έχουν παραξενιές ως προς αυτό το θέμα, αλλά η ίδια η κυρία Ερασμία θα σε κατατοπίσει στις φάσεις διαύγειας της. Βλέπεις εκείνη ώρες- ώρες το χάνει και όταν συμβαίνει αυτό, απλά άφηνε τον κύριο Μενέλαο να αναλαμβάνει. Μόνο εκείνος μπορεί και την επαναφέρει. Αυτή αυτοεξυπηρετείται όπως θα διαπιστώσεις σύντομα. Κινητικά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνον. Λες και ο Θεός τους τα είχε μοιρασμένα. Εκείνη δεν ακούει καλά, αυτός δεν βλέπει καλά, εκείνης το μυαλό φθείρεται γρηγορότερα, εκείνου το σώμα φθείρεται γρηγορότερα. Με την αφαίρεση του προστάτη που έκανε πέρσι, το κινητικό πρόβλημα ήρθε και έδεσε.  Πλέον φοράει σταθερά πάνες ακράτειας τις οποίες όμως δεν δέχεται να του τις αλλάξει άλλος, παρά μόνο αν είναι η Ερασμία παρούσα. Αυτό θα είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της μέρας σου εδώ μέσα. Η γυναίκα του κάνει τα περισσότερα, αλλά χρειάζεται βοήθεια. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γι αυτό το κομμάτι. Μόνη σου θα βρεις τον τρόπο να σε εμπιστευτούν, αν πραγματικά το θες. Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης και οικειότητας, να το θυμάσαι τώρα στις αρχές.
Κανόνας νούμερο τέσσερα: το μπάνιο. Μια φορά την εβδομάδα κάνουν και οι δύο μπάνιο. Τετάρτες συμβαίνει αυτό. Να φροντίζεις εκείνες τις μέρες να έχεις μαγειρέψει από την προηγούμενη μέρα. Μπορεί εσένα να σου ακούγεται σαν μια απλή διαδικασία, αλλά για ανθρώπους αυτής της ηλικίας είναι ολόκληρη επιχείρηση. Το μπάνιο όπως βλέπει είναι ειδικά διαμορφωμένο. Πρώτα θα κάνετε μαζί μπάνιο τον κύριο Μενέλαο και στη συνέχεια αφού εκείνος ξαπλώσει, πάντα ξαπλώνει μετά γιατί κουράζεται, θα κάνει εκείνη μόνη της. Μην ανησυχήσεις αν αργήσει. Συνήθως χρειάζεται πάνω από μια ώρα να τελειώσει. Μην μπουκάρεις ποτέ όμως μέσα επειδή ανησύχησες, όπως έκανε η προηγούμενη από εσένα. Μην τη βλέπεις έτσι μικροκαμωμένη την Ερασμία, αν για οποιοδήποτε λόγο παραβιάσεις τον προσωπικό της χώρο, θα σε πάρει και θα σε σηκώσει» , προειδοποίησε ενώ έδειχνε αυτή τη φορά ένα ευρύχωρο μπάνιο με μπάρες τριγύρω και ειδικό κάθισμα μέσα στην μπανιέρα. Πρώτη φορά έβλεπε τέτοιο μπάνιο η Έρη.

«Κανόνας νούμερο πέντε και τελευταίος: η συμπεριφορά σου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοί άνθρωποι, αρκεί να μην τους ενοχλήσεις. Δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικοί. Είναι ευγενικοί συνήθως, αλλά αρκετά απόμακροι. Δύο χρόνια μπαινοβγαίνω και ξέρω ελάχιστα πράγματα για τις ζωές τους. Δεν ρώτησα ποτέ τίποτα και το ίδιο προτείνω και σε σένα.  Μια από αυτές που έφυγαν, πριν προλάβει καν να πατήσει το πόδι της, έφυγε επειδή έχωνε τη μύτη της. Την έπιασε η κυρία Ερασμία να ξεφυλλίζει τα οικογενειακά τους άλμπουμ και την πέταξε κυριολεκτικά έξω από το σπίτι. Δεν τους ενδιαφέρει ποια είσαι και τι κάνεις στη ζωή σου και  το ίδιο απαιτούν και από σένα. Δεν ψάχνουν αποκούμπια. Έχουν ο ένας τον άλλο. Η σχέση τους όπως θα διαπιστώσεις είναι πολύ ιδιαίτερη. Τσακώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας, σχεδόν συνεχώς, για χαζούς λόγους. Μην μπεις ποτέ στη μέση όταν συμβαίνει αυτό. Να είσαι σίγουρη πως ακόμα και αν δεν μιλιούνται για μέρες, το βράδυ θα ξαπλώσουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο κύριος Γιώργος θα έρθει τα Χριστούγεννα. Έρχεται πάντα μια εβδομάδα τα Χριστούγεννα, μια το Πάσχα και μια τον Αύγουστο που έχει τα γενέθλια της η μάνα του. Τις εβδομάδες αυτές παίρνουμε και εμείς άδεια. Έχεις καμία απορία;», ρώτησε και κοντοστάθηκε μπροστά στην κλειστή πόρτα ενός δωματίου.

«Δεν μου έρχεται κάτι αυτή τη στιγμή», αποκρίθηκε με ειλικρίνεια η Έρη που ακόμα επεξεργαζόταν την πληθώρα των πληροφοριών που σαν πολυβόλο η Άννα είχε εκτοξεύσει τα τελευταία δέκα λεπτά.  

«Είσαι υπερβολικά νέα… Απορώ τι σκεφτόταν ο κύριος Γιώργος όταν σε προσέλαβε. Εύχομαι να στεριώσεις κορίτσι μου», ευχήθηκε γλυκά η κυρία Άννα και άνοιξε την συρόμενη πόρτα μέσα από την οποία ακουγόταν στη διαπασών η τηλεόραση να παίζει.

για τη συνέχεια πατήστε εδώ      

1 σχόλιο:

Σχόλιαστε: