Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Στον μικρόκοσμο μου...

Από πολύ μικρή μαγευόμουν απο τους πίνακες ζωγραφικής. Μπορούσα να ξοδέψω ώρες ολόκληρες απλά χαζεύοντας έναν πίνακα που μου τραβούσε την προσοχή. Ζήλευα την ικανότητα των δημιουργών τους να σε ταξιδεύουν μέσα απο μια εικόνα αλλά δυστυχώς τα χέρια μου δεν είχαν το απαιτούμενο ταλέντο για να τους μιμιθώ...Αρκέστηκα έτσι στο να τους θαυμάζω και με το πέρασμα των χρόνων εκτός απο τον πίνακα που μου τραβούσε το ενδιαφέρον άρχισα να μελετάω για το δημιουργό του και τη ζωή του. Σαν "εκλεπτυσμένη" κουτσομπόλα ροκάνιζα τα βιβλία της taschen (μια απο τις καλύτερες εκδοτικές στο είδος αυτό)και μαζί με τους πίνακες ταξίδευα μέσα απο τις βιογραφίες των ζωγράφων σε άλλες εποχές και άλλους τρόπους ζωής. Η αλήθεια είναι πως οι βιογραφίες των περισσοτέρων είναι γεμάτες δράματα όπως αλκοολισμό, ομοφιλοφυλία , ναρκωτικά, μεγάλους έρωτες,σχιζοφρένεια, πολλά χρέη και άλλα τέτοια πιπεράτα που με είχαν κάνει να πιστέψω πως το ταλέντο και η "φυσιολογική" ζωή (αν μπορεί κανείς να την καθορίσει...) είναι ευθείες παράλληλες που δεν συναντιώνται ποτέ.
Το τελευταίο όμως χρόνο έχω αλλάξει εντελώς γνώμη. Μέσα απο το μπλόγκ αυτό καθημερινά συναντάω ανθρώπους που μπορεί η ζωή τους να είναι λίγο πολύ νορμάλ αλλά το ταλέντο τους είναι άφθονο. Τελικά και μια εργαζόμενη-μαμά-νοικοκυρα ακόμα και αν δεν πίνει όλημερίς στα σοκάκια της Μονμάρτης, δεν συχνωτίζεται με τοκογλύφους και πόρνες, δεν προέρχεται απο πολύτεκνη καταπιεστική θρησκόληπτη οικογενεία μπορεί να έχει τόσο ταλέντο όσο και ένας μεγάλος ζωγράφος του παρελθόντος. Και πείτε μου αυτό και αν είναι υπέρβαση...να τρέχεις όλη μέρα σαν την Μαίρη Παναγιωταρά και τα βράδυα να θυσιάζεις χρόνο απο την προσωπική σου ξεκούραση για να ανοίξεις τα κουτιά σου με τα χαρτιά και τα ψαλίδια για να φτιάξεις μια σύνθεση η μια κάρτα...!
Η σημερινή επομένως ανάρτηση δεν έχει να κάνει με κάτι που έφτιαξα εγώ είναι αφιερωμένη σε όλους εσάς τους μικρούς "καλλιτέχνες" που γεμίζετε με όμορφες δημιουργιές τις μέρες μου και αποτελείτε τους "μεγάλους" ζωγράφους του μικροκοσμού μου!
Αυτή την ανάρτηση την σκέφτομαι πολύ καιρό και ο λόγος που την καθυστερούσα ήταν γιατί μου έλλειπε το νούμερο 5 και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ...Όλες αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό όταν πρωτοανακάλυψα ένα μπλόγκ οι δημιουργίες του οποίου συνεχώς μου έδιναν την ίδια αίσθηση με αυτή που μου δίνουν οι πίνακες ενός συγκεκριμένου ζωγράφου...Όταν τυχαία έπεσα πάνω σε ένα δεύτερο μπλόγκ που μου προκαλούσε τα ίδια συναισθήματα με αυτά που μου προκαλούν οι πίνακες ενός δεύτερου ζωγράφου είχα πλέον αρχίσει να χτίζω αυτή την ανάρτηση στο μυαλό μου σιγά σιγά. Σήμερα και πολλούς μήνες μετά είμαι πλέον έτοιμη να σας παρουσιάσω τους 5 "μεγάλους ζωγράφους" του μικρόκοσμου μου παραλληλίζοντας τους με αληθινούς μεγάλους ζωγράφους ελπίζοντας να μην χαρακτηριστώ ιερόσυλη. Οι δικοί μου ζωγράφοι δεν ζωγραφίζουν με πινέλα και χρώματα αλλά με ψαλίδια και χαρτιά! Φυσικά όλο αυτό είναι καθαρά προσωπική αίσθηση που μπορεί να βρίσκει κάποιους αντίθετους. Και ξεκινάω...

Νο1 : Ο "Gustav Klimt" μου μπορεί να μην κατάγεται απο την απο την Βιέννη αλλά απο τα όμορφα Γιάννενα (αν δεν κάνω λάθος) και αποτέλεσε το ερέθισμα για να μπώ σε αυτές τις σκέψεις.Μιλάω για την πλέον καλή μου φίλη Alex. Οι δημιουργίες της έχουν πάντα μια χάρη και έναν ρομαντισμό (vintage χαρακτηρίζεται απο πολλούς το ύφος της) που μόνο οι πίνακες του Κλίμτ μου βγάζουν. Της αφιερώνω λοιπόν αυτή την λεπτομέρεια απο το έργο του Klimt Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας, 1905.




No2: O "Jakson Pollock" μου ζεί στην Κρήτη και καταφέρνει με έναν εξαιρετικό τρόπο να κάνει το απλό σύνθετο. Ακριβώς όπως ο Pollock που όταν πρωτοαντικρύζεις έναν πινακά του λές καλά αυτό είναι εύκολο μπορώ να το κάνω και εγώ όσο όμως τον κοιτάζεις καλύτερα διαπιστώνεις πώς μέσα σε αυτές τις ακανόνιστες γραμμές κρύβεται ένα ολόκληρο αριστούργημα! Μελένια μου στο έχω πεί πολλές φορές είμαι μεγάλη θαυμάστρια σου και για μένα αποτελείς ότι πιο πρωτοπορειακό μοντέρνο και φρέσκο στο χώρο του scrapbooking διεθνώς! Ευτυχώς τελευταία άρχισαν να το βλέπουν και άλλοι αυτό ;) Σου αφιερώνω λοιπόν τον παρακάτω αγαπημένο πίνακα του Pollock "Νουμερο 32" 1950 διαστάσεις 2,69μ χ 4,57 μ!!!!



Νο3: O " Toulouse Lautrec" μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα. Μιλάω φυσικά για την γνωστή σε όλους σας Irini του Get Creative που τα έργα της είναι πάντα τόσο μα τόσο "art nouveau" που δεν θα μπορούσα να την παρομοιάσω με κανέναν άλλο απο τον Toulouse Lautrec έναν απο τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος αυτού. Οι δημιουργίες της Ειρήνης συνδυάζουν την νοσταλγία του παρελθόντος με την φρεσκάδα του μοντέρνου και πάντα όταν τις κοιτάζω είναι σαν να ακούω στα αυτιά μου μουσική...Σε εκείνη αφιερώνω τον αγαπημένο μου πίνακα του Toulouse Lautrec " Το Φιλί" 1890



Νο4: Και περνάω στο "George Seurat" μου που και αυτός ζεί στην Κρήτη! (Τελικά η Κρήτη εκτός απο ρακί βγάζει και πολύ ταλαντούχες scrapbookers!) Οι δημιουργίες της Ευδοκίας είναι πάντα τόσο αρμονικές και τόσο γλυκές. Τα χρώματα που επιλέγει σε ηρεμούν και δένουν πάντα τόσο πολύ μεταξύ τους. Οι δε κατασκευές της είναι τόσο καλοφτιαγμένες που προδίδουν άνθρωπο με υπομονή ακριβώς όπως οι εκπρόσωποι του πουαντισμού που πολύ ανακαλυφθεί το pixel έφτιαχναν αριστουργήματα τελίτσα τελίτσα...Δεν θα ταιριαζε επομένως τίποτε λιγότερο στην Ευδοκία απο έναν πίνακα του Seurat ίσως ο πιο γνωστός απο όσους έχω βάλει σε αυτή την ανάρτηση το "Κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Grande Jatte" 1884-1886



No5: Τέλος θα σας μιλήσω για τον "Keith Harring" μου τη γλυκία Natasa tsouf. Τα έργα της Νατάσας μου βγάζουν χωρίς να μπορώ να το αιτιολογήσω μια οικολογική συνείδηση. Ίσως είναι τα χρώματα που συνήθως επιλέγει. Θεωρώ ότι το στύλ της ταιριάζει λίγο με την pop art ακριβώς σαν τον Harring που παρότι δεν θεωρείται καθαρά pop art καλλιτέχνης είχε μέσα του επιρροές. Tης αφιερώνω λοιπόν το αγαπημένο μου έργο του "Χωρίς τίτλο" 1987



Αν και αλλοπρόσαλλη και άκρως υποκειμενική η συγκεκριμένη ανάρτηση ελπίζω να μην σας κούρασε...Ελπίζω επίσης τα κόκκαλα των μεγάλων καλλιτεχνών που ανέφερα να μην τρίζουν που τους έβαλα όλους μαζί στην ίδια ανάρτηση χιχι. Ανέκαθεν είχα ένα θεματάκι να βάζω πράγματα στο μπλέντερ και να βγάζω περίεργες μίξεις. Καλό βράδυ σε όλους!

11 σχόλια:

  1. Ιωάννα μου....με συγκινησες παρα πολυ!!! σε ευχαριστω παρα πολυ... ειναι μεγαλη τιμη για μενα! ολα οσα εγραψες ειναι που ομορφα...χαιρομαι παρα πολυ που σε εχω γνωρισει και θελω να σου πω οτι εισαι μια ξεχωριστη παρουσια στην μπλογκογειτονια με τις απιστευτες δημιουργιες σου και πολυ ομορφος ανθρωπος!!!
    και παλι σε ευχαριστω πολυ!!!!
    το διαβαζω ξανα και ξανα το κειμενο σου....
    σε φιλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου και εξαιρετική η κίνησή σου! Συμφωνώ και με τις πέντε επιλογές που έχεις κάνει, είναι όλες αγαπημένες μου και η καθεμιά μοναδική και ξεχωριστή στο είδος της. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους!Τόσο καιρό την περίμενα αυτή την ανάρτηση και φοβηθηκα ότι δεν θα την έκανες ποτέ!Αυτός ο πίνακας είναι ο αγαπημένος μου(μαγισσα είσαι?) οπως και ο ιδιος ο Κλιμτ σαν καλλιτεχνης!Και γνωρίζοντας,διαδυκτιακα μόνο(ελπίζω σύντομα και από κοντά) τα υπόλοιπα κορίτσια,πιστεύω ότι έπεσες διάνα!
    Αυτή η ανάρτηση ήρθε την κατάλληλη στιγμή...ήμουν τόσο απογοητευμένη από τους ανθρώπους,από διάφορες καταστάσεις που συνέβησαν,αλλά ευτυχώς που υπάρχουν ανθρωποι σαν εσένα και τα αναιρούν όλα!Μια καθαρή ψυχή μόνο χάρα μπορεί να δώσει!Σ'ευχαριστώ πολύ...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το κάνω λοιπον κι εγώ πιο "συγγραφικό" το σχόλιο...

    Μπήκα στο μπλογκ σου βιαστικά να βρω το εμαιλ σου για να επικοινωνήσω μαζί σου (παρεπιμπτόντως δεν το βρήκα), σκεπτόμενη ότι θα διαβάσω την ανάρτηση σου αργότερα επειδή σήμερα εχει γενέθλια ο γιος μου και του κάνω πάρτυ... και πιάνει το μάτι μου το όνομα Μελένια με κόκκινα γράμματα...

    Ωπ!!! Λέω "θα κάτσω να διαβάσω την ανάρτηση κι ας καεί το σουφλέ"...
    Ιωάννα, πραγματικα τα λόγια σου με άφησαν ... χωρίς λόγια!!!!!!!!!!!! ο Jackson Pollock είναι από τους αγαπημένους μου και με συγκρίνεις μαζί του;;!! Τι να πω, ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ δεν φτάνει!!!!!!!!!!!!

    Θέλω πολύ να σε γνωρίσω κι εγώ από κοντά (είμαστε και συντοπίτισσες κατά το ήμισυ)... άνθρωποι με τέτοιες ευαισθησίες, γενναιοδωρία και ευγένεια είναι σπάνιοι (να μην αναφέρω πάλι το συγγραφικό σου ταλέντο)...

    Στείλε μου εμαιλ όταν μπορείς για να επικοινωνήσουμε (επειδή όπως είπα, δεν το βρήκα μέσα στη βιασύνη μου). Καλή μέρα να έχεις και πάλι ευχαριστώ!!! Η τιμή είναι απέραντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αναρτηση και γενικα η σκεψη σου ειναι υπεροχη μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιωαννούλα μου είσαι γλύκα!!!
    Χαίρομαι που υπάρχεις, που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, τις δημιουργίες σου, την ευαισθησία σου και την ανθρωπιά σου!
    Τα κορίτσια που διάλεξες είναι αγαπημένες όλων μας!!!!
    Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I have to say I was so moved when I read your post not only because you mentioned me but because you are so sensitive to the arts and the beauty that art gives our lives.
    I am honoured to be chosen by you and to be among these talented women.....I am truly moved!
    I was also astounded at how you have managed to pick the artist with the scrap booker...just amazing I agree with all your choices of artists and YES I am in love with Art Deco and Art Nouveau..... I love the passion of these eras which sometimes are confused and intertwined.
    Your sensitivity left me speechless and I would love to meet you for a cup of coffee and browse through art books together!!!!
    thank you......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιωάννα μου δεν έχω να πω κάτι... η ανάρτηση σου αυτή με άφησε άφωνη... ο συνειρμός της σκέψης σου και οι "παρομοιώσεις" που έκανες πιστεύω ότι είναι πέρα για πέρα αληθινές, και όπως φαίνεται έπεσες διάνα σε όλες!!!!
    να είσαι καλά και να μας γεμίζεις χαρά!!!!
    σε φιλώ
    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλυκιά puccarina καλησπέρα! Δεν είναι η πρώτη φορά, που με μαγεύουν τα λόγια σου μέσα από μια ανάρτηση, η ευαισθησία σου για ό,τι συμβαίνει γύρω σου, η απλότητα σου αλλά και το συγγραφικό σου ταλέντο! Είσαι ψαγμένο άτομο κι αυτό σε κάνει να ξεχωρίζεις, όπως και όλα τα κορίτσια, που αναφέρεις και τα αγαπάμε εξίσου! Καλή σου νύχτα κι ένα ευχαριστώ γιατί η ανάρτηση σου νιώθω να εκφράζει και μένα : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα μου καθώς διάβαζα το κείμενο σου κοπέλα μου!!!!
    Ένας κόμπος στάθηκε στο λαιμό μου,συγκινήθηκα πάρα πολύ από τα όμορφα σου λόγια!!!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,τα κορίτσια που διάλεξες είναι όλα εξαιρετικά και μαζί τους ακόμα άλλα τόσα κορίτσια που υπάρχουν στην μπλοκογειτονειά μας και φυσικά εσύ!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιαστε: