Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Let's sew TUTORIAL 1 (τρομάρα μου..)


Λοιπόν πάει τελείωσε ευτυχώς που δεν είχα δηλώσει τις παιδαγωγικές σχολές όταν έδινα Πανελλήνιες (τα έπιανα τα μόρια...) γιατί θα είχα καταστρέψει στρατίες απο αθώα ελληνόπουλα! Είπα τρομάρα μου να φτιάξω ένα βιντεάκι-tutorial ραπτικής. Το έφτιαξα και χαρούμενη είπα να το βάλω πρώτα σε κάποιον άσχετο με την ραπτική αλλά δικό μου άνθρωπο να μου πεί αν καταλαβαίνει την διαδικασία. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά...δεν κατάλαβε σχεδόν τίποτα. Επειδή δεν είχα το κουράγιο να ξαναφτιάξω απο την αρχή το βίντεο αποφάσισα να το αναρτήσω συμπληρώνοντας μερικές οδηγίες γραπτά μήπως και σώσω την κατάσταση. Αν δεν καταλάβετε την διαδικασία μην στεναχωρηθείτε σίγουρα δεν φταίτε εσείς αλλά εγώ και μόνο εγώ.

Ξεκινάω με μερικές χρήσιμες οδηγίες για αρχάριους ράπτες:

1)Ένα καλό ψαλίδι κάνει τη ζωή μας εύκολη!!!! Και όταν λέμε καλό δεν εννοούμε απαραίτητα και ακριβό. Το ψαλίδι που θα χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε οποιοδήποτε ύφασμα πρέπει να είναι ένα ψαλίδι που δεν θα έχει κόψει τίποτε άλλο παρά μόνο ύφασμα. Το ύφασμα είναι πιο απαιτητικό απο το καλόβολο χαρτάκι σαν υλικό και θέλει αποκλειστικότητες έτσι αγοράστε ένα καινούριο ψαλιδάκι και κόβετε με αυτό μόνο υφάσματα!
2)Όταν γαζώνετε στην ραπτομηχανή μην τραβάτε και μην σπρώχνετε το ύφασμα απλά να το κρατάτε η ραπτομηχανή δίνει το ρυθμό και όχι εσείς. Αν προσπαθήσετε να τις επιβληθείτε θα σας τιμωρήσει να το θυμάστε!
3) Τις καρφίτσες να τις τοποθετείτε με τέτοιο τρόπο ώστε η βελόνα της μηχανής να περνάει σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια τους! Κίνδυνος-Θάνατος να σπάσει η βελόνα της μηχανής και να τραυματιστείτε και οι δύο! Και καλά εσείς με ένα τσιροτάκι την βγάλατε καθαρή η μηχανή οέο πόσο θα στοιχίσει να την νοσηλέψετε στο κοντυνότερο service???
4) Μην βαρεθείτε να "τρυπώσετε" τα υφάσματα σας! Δηλαδή να κάνετε βελονιές με κλωστή πάνω στα σημάδια που έχετε κάνει με το σαπουνάκι ραπτικής η το μολυβάκι σας! Οι Αμερικάνες απ ότι έχω δεί δεν το κάνουν σχεδόν ποτέ εμείς όμως είμαστε ελληνίδες και μας αρέσουν τα νοικοκυρεμένα πράγματα!Με αυτό το τρόπο θα εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν πιο ίσιες ραφές που μεταξύ μας αυτές είναι που κάνουν την διαφορά ;)
5)Τέλος μην επενδύσετε σε ακριβά υφάσματα όταν είσαστε ακόμα αρχάριες! Για να κάνετε δοκιμές μπορείτε να ξηλώσετε ένα παλίο παιδικό ρουχαλάκι ή να αγοράσετε ωραιότατα υφάσματα απο το ΙΚΕΑ σε οικονομικότατες τιμές.

Και πάμε τώρα στο σημερινό tutorial στόχος είναι να ράψουμε παρέα ένα πορτοφολάκι γενικής χρήσης με φερμουαρ!
Όπως θα δείτε και στο βιντεάκι δεν σας γράφω διαστάσεις πολύ απλά γιατί μπορείτε να το φτιάξετε σε ότι διαστάσεις εσάς σας κάνει κέφι. Για το συγκεκριμένο πορτοφολάκι θα χρειαστείτε:

-ψαλίδι
-μολύβι ή κιμωλία ραπτικής
-χάρακα
-2 ειδών υφάσματα ένα για το εξωτερικό ένα για το εσωτερικό
- αυτοκόλλητη καρίνα που κολλάει με το σιδέρωμα
-1 φερμουρ που να ταιριάζει χρωματικά με τα υφάσματα την διάσταση την αποφασίζετε εσείς ανάλογα με τη διάσταση του πορτοφολίου σσ και μεγαλύτερο δεν πειράζει θα το κόψουμε ότι περισσεύει...)
-βελόνα και κλωστές ραψίματος
-και φυσικά την ραπτομηχανή σας!

1) Κόβουμε 2 κομμάτια απο κάθε ύφασμα στις διαστάσεις που θα επιλέξουμε και 2 κομμάτια υαλοβαμβακα. Συνολικά δηλαδή 6 κομμάτια ολόιδια.
2) Σιδερώνουμε την αυτοκόλλητη καρίνα στο εσωτερικό του εξωτερικού υφάσματος που απο εδώ και πέρα θα το λέμε ύφασμα Α . Έτσι έχουμε πια 4 κομμάτια ύφασμα.
3) Τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι το ύφασμα Α με την με την καλή πλευρά προς τα πάνω, απο πάνω το φερμουάρ όριο με το ύφασμα και το εσωτερικό ύφασμα που θα το λέμε ύφασμα Β με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω. Έτσι έχουμε "κλείσει" το φερμουαρ ανάμεσα στις καλές πλευρές και των δύο υφασμάτων...
4)Αφήνοντας δεξιά και αριστερά των δύο υφασμάτων περίπου 1,5 εκ τρυπώνουμε σε ευθεία ώστε να ξέρουμε που θα πατήσει η βελόνα της ραπτομηχανής με μια κλωστή σε έντονο χρώμα!
5) Γαζώνουμε στην ραπτομηχανή πάνω στην γραμμή που έχουμε τρυπώσει.
6) Ανοίγουμε τα δύο υφάσματα ώστε να είναι οι ανάποδες πλευρές τους αντικρυστά και σιδερώνουμε πάνω στην ραφή. Ελπίζω μέχρι εδώ να γίνομαι κατανοητή....
7) Στην άλλη πλαινή πλευρά τώρα του φερμουαρ κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα προσέχοντας ώστε όταν ανοίξουμε τα δύο υφάσματα να είναι το ύφασμα Α το φερμουαρ και το δεύτερο κομμάτι ύφασμα Α σαν συνέχεια ευθυγραμμισμένα στα πλαινά..(η εικόνα στο βιντεάκι το δείχνει καλύτερα....απ ότι το περιγράφω)
8) Άνοιγουμε το φερμουαρ μέχρι την μέση. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα για να γυρίσουμε μετά τα μέσα έξω.
9)Ευθυγραμμίζοντας ενώνουμε με καρφίτσες τις δύο καλές πλευρες του υφάσματος Α και τις δύο καλές πλευρές του υφάσματος Β
10) Με τον χάρακα σημαδεύουμε με γραμμές 1,5 εκ πιο μέσα σε όλο το περίγραμμα εκτός απο ένα τμήμα γύρω στα 10 εκ στο καρφιτσωμένο κομμάτι του υφάσματος Β
11) Ραβουμε περιμμετρικά περνώντας τουλάχιστον 2-3 φορές πάνω απο το φερμουαρ για να το ασφαλίσουμε και προσέχοντας να μην ράψουμε το άνοιγμα των 10 εκ!
12) Κοντεύουμε υπομονή....Κόβουμε τις 4 γωνίες έξω απο τις ραφές για να μειώσουμε τον όγκο τους και κόβουμε και όσο φερμουαρ έχει περισσέψει δεξιά και αριστερά.
13) Γυρνάμε το μέσα έξω απο τα δύο ανοίγμα (ένα του φερμουαρ και ένα αυτό που αφήσαμε στο υφασμα Β)
14) Βγάζουμε το ύφασμα Β έξω απο το ύφασμα Α και με μια πανωβελονιά (εξωτερική ραφή) το κλείνουμε. Δεν θα φαίνεται απολύτως τίποτα σας το υπόσχομαι.
15) Το ξανατακτοποιούμε μέσα στο ύφασμα Α και το πορτοφολάκι σας είναι έτοιμο!!!!

Είναι πραγματικά εύκολο και πολύ περιποιημένο. Επειδή όλες οι ραφές είναι κρυφές ακόμα και να στραβοραφτεί κάτι στο τέλος κρύβεται γιαυτο και είναι ιδανικό για αρχάριους. Αν το δοκιμάσετε στείλτε μου φωτογραφίες στο mail μου και εγώ θα χαρώ να τις δημοσιέυσω. Αν πάλι σας μπέρδεψα περισσότερο με τις επεξηγήσεις μάλλον αυτό θα είναι το πρώτο και το τελευταίο μου tutorial ραπτικής χιχι.

Και το αποτυχημένο βιντεάκι είναι αυτό (οι εικόνες νομίζω βοηθάνε λιγάκι)

(όπου γράφω υαλοβάμβακας στο βιντεάκι εννοώ αυτοκόλλητη καρίνα να είναι καλά η Demi που το πρόσεξε και το διόρθωσα στο κείμενο τουλάχιστον...)

Σας αφήνω με μια καρτούλα που έφτιαξα για το Get Creative και την πρόκληση για τις 20Νοεμβρίου που μας ζητούσε να ακολουθήσουμε το παρακάτω sketch


Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία του sketch:


Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!


υγ1: "ήρωας" όποιος διάβασε ολόκληρη την ανάρτηση!!!!
υγ2: πάλι γρήγορο μου βγήκε το βιντεάκι συγνώμη....

21 σχόλια:

  1. Είσαι σκετη απόλαυση!!!!Χαχαχαχα!Μπραβο που μπηκες στον κοπο να μας δωσεις οδηγιες.Νομιζω για πρωτη φορα τα πηγες καλα!:D
    Η καρτουλα ειναι φανταστικη και με πολυ ομορφα χρωματα!καλη επιτυχια!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιωάννα, μια χαρά τα έγραψες και μας το έδειξες!!Μπραβο!!υπέροχο το πορτοφολάκι σου!!!!!Εκει που γραφεις υαλοβάμβακα εννοείς αυτοκόλλητη καρίνα η ειναι πιο χοντρό το υλικό;
    Η κάρτα σου πόλύ όμορφη!!!!!καλη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Demi τα λάθη του πρωτάρη....πολύ σωστά αυτοκόλλητη καρίνα ήθελα να πώ υαλοβάμβακα έγραψα....το διορθώνω στο κείμενο τουλάχιστον. Σε ευχαριστώ για την επισήμανση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιωάννα μου, για μένα που είμαι πολύ αρχάρια στην ραπτική , νομίζω ότι το βιντεάκι σου είναι μια χαρά!!! Είναι τόσο απλό , βήμα βήμα αν το ακολουθήσω θα τα καταφέρω !!! Μπράβο σου όμως για την προσπάθεια και σε ευχαριστούμε!!!
    Να έχεις ένα καλό και δημιουργικό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι αρχάρια;! Το έφτιαξες τέλειο και έκανες και ολόκληρο videaki! Πλάκα μας κάνεις;! Πού να μάθεις κιόλας, τι έχει να γίνει! χαχαχα
    Η καρτούλα σου είναι πολλή γλυκιά με τη ναζιάρα πιπερίτσα! ;-) Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρωας, ήρωας όποιος την διάβασε την ανάρτηση!!! Τεεεελεια όλα, ΑΛΛΑ πως περνάμε την κλωστή στη μηχανή, οεο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γλύκα το πορτοφολάκι σου και πολύ καλοφτιαγμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίο blog με όμορφες δημιουργίες!!
    Καλώς σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια χαρά είναι οι οδηγίες σου...Πολύ κατατοπιστικες...Και η καρτούλα σουπερ...Καλή σου επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απολαυστικότατη η ανάρτησή σου, ως συνήθως! Και το πορτοφολάκι σούπερ, και η καρτούλα τόσο χαρούμενη. Πολύ ωραία η παιχνιδιάρα πιπεριά.... love Paper Smooches!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά αυτό το τρόμαρα μου, του τίτλου με έριξε στα πατώματα... Πολύ καλή η περιγραφή, και ναι είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να φτιάξω, όμως δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί η μηχανή μου, που όλο την πάω για σέρβις για να χρησιμοποιηθεί κάποτε.... τρομάρα μου...
    Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλά ... πότε προλαβαίνεις??? και στόλισες, και έραψες, και βιντεάκι έκανες και φοβερές γραπτές οδηγίες έδωσες!!! τι να σου πω σούπερ!!!!!
    πάντως... οι περιγραφές σου είναι τόσο γλαφυρές, σαν να σε βλέπω να τα αφηγείσαι!!!!!
    φιλιά πολλάααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oh wow thank you so much for the tutorial!!!!!
    Now to find time to sit down and actually do it! hahahaha
    I love your card such a cute take on the sketch....DONT FORGET LINK IT TO THE BLOG!!!!!

    oh and i got your email.....YIPPPPEEEEEE cant wait to meet you!!!!!!!!!!!

    hugz
    irini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να πω.... ούτε εγώ έχω ασχοληθεί ποτέ με το ράψιμο μια χαρά βρίσκω τις οδηγίες σου. Το βίντεο το βρήκα πολύ καλό!!! Μπράβο!!!!!!!!!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλειο το πορτοφολάκι και σε ευχαριστούμε για το tutorial και το βίντεο, πραγματικά πολύτιμες οι οδηγίες σου!
    Οι καρτούλα σου είναι μια γλύκα και καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα και από μένα! αχ πως θα γίνει να αποκτήσω και εγώ μια ραπτομηχανή??? φέτος γράμμα στον άγιο βασίλη δεν έχει μπας και του το ζητήσω; η καρτούλα πολύ χαριτωμένη! καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ειναι τελειες οι οδηγιες σου!!και η καρτα απαιχτη..εισαι φοβερη!!
    φιλια!
    α!ειδα και το στολισμενο σπιτακι σας....τελειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. thank you so much for your very informative tutorial. As for your card it is so lovely it is always a pleasure to see your gorgeous creations with their lovely bright and cheery colours and super layouts. Thank you for your continued support at Get Crteative and good luck.

    Marie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ όμορφη κάρτα!!!Ωραίος συνδυασμός χρωμάτων!Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στην πρόκληση του Get Creative.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι τέλειο το βιντεάκι σου όπως και οι δημιουργίες σου!!! Είμαι καινούργια στην blogoγειτονιά και θα χαρώ πολύ αν περάσετε και απο το δικό μου σπιτάκι (αν και ημιτελές ακόμη)http://mpizoudaki.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιαστε: