Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Kusudama



Σίγουρα ο τίτλος της ανάρτηση θα σας φάνηκε τελείως άγνωστος και δικαιολογημένα μιας και πρόκειται για μια ιαπωνική λέξη. Η σύνθεση αυτής της λέξης προέρχεται απο την λέξη "κουσούρι" που σημαίνει φάρμακο και "ταμα" που σημαίνει μπάλα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για τις χάρτινες μπάλες που συνθέτονται απο πολλά μικρά επιμέρους κομμάτια χαρτιού με την χρήση σπάγγου ή κόλλας και αν και όπως έχουμε ήδη πεί στην τεχνική οριγκάμι δεν χρησιμοποιούμε κόλλα η ψαλίδι η κατασκευή μιας kusudama ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των οριγκάμι. Πρόκειται για μια αρχαία ιαπωνική τεχνική που εικάζεται πως ξεκίνησε με την χρήση πραγματικών λουλουδιών και στην συνέχεια εξελίχθηκε στην χρήση χάρτινων. Πατώντας σε μια μηχανή αναζήτησης στο ιντερνετ την λέξη kusudama θα ξετρελαθείτε με την ποικίλια τέτοιων μπαλών και σίγουρα θα γοητευτείτε απο την πολυπλοκότητα της σύνθεσης τους. Άνεκαθεν λάτρευα αυτές τις μπάλες αλλά πάντα ανέβαλα να φτιάξω μία. Ακόμα και εμένα που η τεχνική των οριγκάμι μου είναι αρκετά οικεία μια τέτοια σύνθεση με τρόμαζε. Όταν διάβασα για την πρόκληση του Δεκεμβρίου στο Crafty Croppers gr η εικόνα μιας τέτοιας μπάλας μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό. Τί άλλο θα μπορούσα να φτιάξω αποκλειστικά με υλικά scrapbooking για στολίδι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου απο μια τέτοια μπάλα. Έτσι το πήρα απόφαση και ξεκίνησα την προσπάθεια μου. Επέλεξα ουδέτερα χαρτιά για να μπορώ να την στολίσω στο σπίτι μου όλο το χρόνο (όταν διαβάσετε τις οδηγίες θα καταλάβετε το γιατί) οπλίστηκα με υπομονή και πείσμα και μετά απο αρκετές ώρες τα κατάφερα.
Αν και στο διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες για αυτή την κατασκευή αποφάσισα να σας δείξω και εγώ με φωτογραφίες βήμα βήμα πως φτιάχνουμε μια τέτοια μπάλα. Αν και ήθελα πολύ να γράψω δίπλα στις φωτό και οδηγίες στάθηκε αδύνατο μιας και μόλις πήγαινα να γράψω κάτι δίπλα στην φωτογραφία οι άλλες φωτογραφίες πήγαιναν όπου ήθελαν. Και επειδή με τους κώδικες δεν τα πάω καλά είπα να αφήσω τις φωτό να μιλήσουν για μένα. Αν κάποιος θέλει διευκρινύσεις για κάτι μπορεί να με ρωτήσει θα χαρώ να του απαντήσω.

Για να φτιάξετε μια τέτοια μπαλίτσα χρειάζεστε 60 (!!!) τετράγωνα χαρτιά και λίγη υγρή κόλλα. Το χρώμα των χαρτιών και η διάσταση τους θα καθορίσουν την εμφάνιση και το μέγεθος της μπάλας. 5 πέταλα σχηματίζουν ένα άνθος συνολικά θα φτιάξετε 12 άνθη. Τα 12 άνθη θα ενωθούν μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε και τα πέντε πέταλα του κάθε άνθους να είναι κολλημένα με άλλα δύο πέταλα κάποιου γειτονικού άνθους ελπίζω η φωτογραφία να εξηγεί καλύτερα αυτό που προσπαθώ να περιγράψω.


Με αυτη τη Kusudama λοιπόν συμμετέχω στην πρόκληση του Δεκεμβρίου του

Crafty Croppers gr καθώς και στο διαγωνισμό της Ανεραίδας για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη κατασκευή.

Καλή διασκέδαση και καλή μας βδομάδα!




























12 σχόλια:

  1. Πω πω, χαρά στην υπομονή σου!! Άξιζε όμως τον κόπο γιατί είναι τέλειααααα!!!!! Εκπληκτικά όμορφη!! Και ταιριαστή για όλων των εποχών τις κατασκευές! Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ και για τις οδηγίες, απόλυτα κατανοητές οι φωτο...Θα δοκιμάσω σίγουρα να τη φτιάξω με τα κορίτσια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεται όντως ΠΟΛΥΥΥΥΥ υπομονή! Αν και τα χαρτιά δεν είναι το φόρτε μου, θα άξιζε η προσπάθεια για κάτι τόσο όμορφο! Ιωάννα μου οι οδηγίες σου είναι πράγματι πολύτιμες! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wow.....fantastic....I admire your patience!!
    thank you so much for playing along!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΙΘΑΝΑΑΑΑΑΑΑ...ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ!!
    ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εισαι απιστευτη οπως και οι δημιουργιες σου!!!
    καλη εβδομαδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απίστευτα όμορφη... και θέλει υπομονή είναι αλήθεια!!! καλή επιτυχία στην πρόκληση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Κινεζική τέχνη πάντα με γοήτευε,είναι μαγευτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ όμορφο στολίδι!Θα προσπαθήσω να το φτιάξω σίγουρα!Μου αρέσει πολύ η τεχνική διπλώματος (origami)!Καλή επιτυχια!
    Περάσε απο το blog μου να παίξουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oυάου!!!! αν και το βλέπω λίγο μπελαλίδικο (μα τι έχω πάθει όλο εύκολα θέλω να φτιάχνω?) με ξετρέλανε το αποτέλεσμα!!!!

    Φιλιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΠΕΡΟΧΑ!!!! απιστευτα ωραία, μπράβο για την υπομονλη σου, αν και άξιζε το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ είναι πανέμορφο πραγματικά!!! Πάρα πολύ ωραία η ιδέα σου να φτιάξεις τέτοια στολιδάκια για το δέντρο!! Καλή επιτυχία σου εύχομαι για την πρόκληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιαστε: